© Getty

Wordt Canada het eerste grote land waar je drugs mag kopen, kweken én gebruiken? 

28 maart 2017

In Uruguay en enkele Amerikaanse staten kan het nu al: legaal wiet kopen, kweken én gebruiken. Binnenkort kan dat misschien ook in Canada. Eerste minister Justin Trudeau wil cannabis vanaf 1 juni 2018 legaliseren. Momenteel is er in België een gedoogbeleid. 

In Canada mag het momenteel nog niet voor dagdagelijks gebruik. Medisch gezien kan het wel, maar als het van premier Trudeau afhangt, mag iedereen vanaf 1 juni 2018 legaal wiet kopen, kweken en gebruiken. Al is 2019 een meer haalbare kaart. Dat is een verkiezingsbelofte van de eerste minister. Hij wil zo voorkomen dat wiet door kinderen gebruikt wordt of dat de winst in criminele milieus terechtkomt.

Canada wordt zo het eerste G7-land om cannabis volledig te legaliseren. Er zullen commerciële producenten zijn, maar Canadezen die hun eigen wiet willen kweken, zullen beperkt worden tot vier planten per gezin. De Canadese provinciebesturen zullen zelf beslissen hoe de softdrug verkocht zal worden en aan welke prijs. Als je marijuana wil kopen zal je 18 jaar moeten zijn. Verkopers kunnen wel kiezen om die leeftijd te verhogen.

Effect

Sommigen vrezen dat Trudeau op die manier Trump in de weg komt te staan. Ook al is cannabis legaal in acht Amerikaanse staten, Trump wil de federale softdrugwet in Amerika verstrengen. En dan gaan heel wat mensen de grens over om aan marijuana te komen.

In Amerika heeft de legalisering van softdrug een positieve impact op het crimineel milieu. Er gaat veel minder geld naar de criminaliteit. In de plaats gaat er zo'n 7 miljard dollar naar de overheden. In Canada zou het om een gelijkaardig bedrag gaan.

Andere landen

Het is niet het de eerste plaats waar je legaal wiet zal kunnen kopen. Ook in Uruguay is cannabis nu volledig legaal, nadat de wet een aantal keer werd uitgesteld. In 8 Amerikaanse staten, waaronder Alaska en California is het legaal.

In België is er een gedoogbeleid. Marijuana is hier illegaal, maar als je 3 gram of minder hebt, zal je er niet voor vervolgd worden. Medisch gebruik is hier ook toegestaan. In Spanje lijkt het beleid op hoe het er hier aan toegaat. Al zijn daar speciale clubs met een vergunning waar je legaal cannabis kan kopen. In veel landen is recreationeel gebruik illegaal, maar mag het voor medische doeleinden.

Lees meer

Dit al gelezen?