© Getty

Richard Hammond raakt bewusteloos na zware crash tijdens The Grand Tour

20 maart 2017

De Britse presentator Richard Hammond heeft een zwaar ongeluk gehad tijdens de opnames voor de Amazon-show 'The Grand Tour'. Gelukkig vielen de verwondingen uiteindelijk nog mee, want het was onmogelijk om snel medische hulp naar de set te halen. Zijn collega's zijn flink geschrokken, aangezien Hammond even buiten bewustzijn was.

De presentatoren zijn volop bezig met de opnames voor het tweede seizoen van The Grand Tour. Ze reden met motorfietsen door een afgelegen stuk van Mozambique. Daardoor was het onmogelijk om Hammond snel in een ziekenhuis te krijgen als dat nodig was. Hamster, zoals hij wordt genoemd, stootte zijn hoofd toen hij met zijn motorfiets crashte. "Hij heeft zichzelf echt pijn gedaan", zei Jeremy Clarkson aan The Sun. Hammond zou ook even bewusteloos geweest zijn.

Afgelegen

Op de vraag of hij uiteindelijk toch naar een ziekenhuis is gebracht, zei Clarkson: "Wij doen niet aan ziekenhuizen." Toch was het team heel bezorgd, omdat Hammond aan een hoge snelheid crashte. "Als zijn verwondingen ernstig waren, dan zou het niet gemakkelijk geweest zijn om medische hulp te vinden. Het is daar erg afgelegen en de faciliteiten zijn heel beperkt."

Tweede zware crash

Wie Hammond nog kent uit zijn periode bij Top Gear weet dat hij niet aan zijn proefstuk toe is. In 2006 liep het ook al mis, het ergste ongeval tot nu toe uit de geschiedenis van de autoshow. Hij was een raketauto aan het testen die een klapband kreeg. Hammond kwam toen bijna om het leven en verkeerde in kritieke toestand. Hij lag zelfs enkele weken in coma. Uiteindelijk herstelde hij snel, maar hij zou hersenschade toch hebben opgelopen.

Veel blessures

Het lijstje met blessures van de presentatoren is overigens eindeloos. Ze doen hun stunts dan ook doorgaans zelf. Vaak gaat het om wat builen en blauwe plekken, of soms een lichte breuk. James May stootte tijdens een kerstspecial in het Midden-Oosten zijn hoofd en moest met een hersenschudding een nacht in het ziekenhuis doorbrengen. En zowel May als Hammond vielen al eens van een paard waardoor ze enkele ribben hebben gebroken. Bij Clarkson beperkten de blessures zich tot een paar verrekkingen en een gebroken vinger. Hier zie je de val van James May:

Over de details van het ongeluk in The Grand Tour en over de toestand van Hammond is niet veel geweten. Maar de kans is groot dat we de beelden gewoon tijdens de uitzending zullen zien. Die gewoonte hebben de drie altijd gehad. Zelfs na zijn bijna fatale ongeluk bekeek Hammond in de studio de gruwelbeelden met zijn collega's. Uiteraard maakten zij er toen grappen over, ook al kroop hij dus door het oog van de naald. The show must go on!

Lees meer

Dit al gelezen?