© iStock

Mag je eten van de vloer opeten? De 'vijfsecondenregel' is eindelijk wetenschappelijk onderzocht

12 juni 2018

Een van de meest gehoorde uitspraken over eten, blijkt geen mythe te zijn. Voedsel dat maar enkele seconden op de grond ligt, mag je meestal nog zonder problemen opeten. Dat blijkt uit onderzoek van professor Anthony Hilton van de Aston University, al zijn er wel enkele voorwaarden.

Het is iedereen wel al eens overkomen: je hebt juist iets van eten genomen en dan valt het op de grond. Meestal hoor je dan wel iemand zeggen dat er een zogenaamde 'vijfsecondenregel' is en dat als je snel bent, je je eten dus nog mag opeten.

Die regel blijkt nu waarheid te bevatten. Professor Anthony Hilton van de Aston University zegt namelijk dat het meestal veilig is om voedsel op te eten dat maar kort op de vloer heeft gelegen. Hij raadt wel aan om te kijken of je geen zichtbaar vuil ziet, want dan zou het niet veilig zijn.

Hilton wil zijn onderzoek voorstellen op The Big Bang Fair, een Britse wetenschapsbeurs voor jongeren die vandaag begint. "Het is natuurlijk nooit volledig zonder risico, maar onderzoek toont aan dat de kans dat voedsel schadelijke bacteriën oppikt door een paar seconden op de vloer te liggen, is klein", zegt de professor.

Lees meer

Dit al gelezen?