© iStock

Waarom je best gewoon de goedkoopste wijn op de kaart kiest

29 juni 2018

Iedereen heeft het al meegemaakt op restaurant: je weet niet veel over wijn of je wilt er gewoon niet al te veel aan uitgeven, dus zou je eigenlijk liefst gewoon de goedkoopste wijn nemen. Maar omdat je niet als een gierigaard wil overkomen, kies je toch de tweede of derde op de lijst. Dat is echter vaak een slechte keuze, zo zegt sommelier Mark Oldman.

In zijn boek 'How to Drink Like a Billionaire' legt Oldman uit dat restaurants inspelen op die redenering. "Ze zetten vaak een wijn waarvan ze een overschot hebben op die plaats in de lijst, omdat ze weten dat die goed verkoopt" zegt Oldman. "Of nog erger, ze trekken de prijs van die fles wijn nog wat hoger op, waardoor het zelfs de wijn wordt met de slechtste prijs-kwaliteitsverhouding."

"Je kan dus beter de goedkoopste wijn bestellen. Die laten velen links liggen uit schrik om gierig over te komen en heeft vaak een hogere waarde" legt hij uit. "Doe dit wel enkel in restaurants waar ze geven om hun wijnen. Daar zijn ook de goedkopere wijnen nog van goede kwaliteit" voegt hij er aan toe.

Bestel niet per glas

Ook wijn per glas bestellen, raadt hij af. "De prijs van een glas wijn is zo opgedreven, dat ze je er vaak al voor aanrekenen wat ze aan de leverancier hebben betaald voor de volledige fles." Je kan zo beter de prijs van een fles delen door vijf om tot een eerlijke prijs voor een glas te komen, aangezien je een vijftal glazen uit een fles kan halen.

Dit al gelezen?