© SBS

De Mol 2017 - aflevering 1: analyse

10 februari 2017
!
Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar.

*SPOILER ALERT* - Volgend blogbericht bevat informatie over aflevering 1 van De Mol. Wat was me dat, die eerste aflevering van De Mol 2017. Er is zoveel gebeurd dat het bijna te veel is om te verwerken. Want gingen er nu uiteindelijk 1 of 2 kandidaten naar huis? Een uitgebreide revisie vind je hieronder. Ow, yeah baby! We zijn weer helemaal weg!

Toch maar eerst kort iets over de Kick-off... Buiten het feit dat er nogal naar boven kwam dat ik niet kan tellen "1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11... Ja, 10", viel me vooral op dat er dus, tussen die 800.000 kijkers, mensen zijn die de spelregels niet kennen. Laat dat nu net HET belangrijkste zijn als je naar De Mol kijkt, anders is je mollenjacht redelijk zinloos. Daarom dus nog even kort de spelregels:

  • De kandidaten spelen elke proef voor geld, dat geld komt in een (denkbeeldige) pot.
  • De Mol heeft als doel om de opdrachten te saboteren zodat er zo weinig mogelijk geld verdiend wordt.
  • Op het einde van elke aflevering vult elke kandidaat een vragenlijst in over De Mol, wie deze het slechtste invult, moet naar huis.
  • De Mol kan nooit naar huis.
  • Op het einde is er een winnaar (die de pot krijgt), een verliezer en De Mol.

Zo, hopelijk ben je nu weer helemaal mee met de regels in Molland! Dan kunnen we nu door naar de feitelijke analyse van aflevering 1.

Opdracht 1: Wie vliegt er mee?

Het vijfde seizoen begon als een heuse bond film.11 BMW's die ergens in Vlaanderen, zeer stiekem, 11 mensen oppikte om de reis van hun leven te gaan maken. Daar viel me al 1 ding op. We zien maar drie kandidaten werkelijk thuis vertrekken: dat zijn, in volgorde van verschijnen Davey, Robin, en Annelies. Winnaar, verliezer en Mol? In welke volgorde dan ook?

Slechts 3 kandidaten zien we werkelijk vertrekken in het begin van de aflevering. Winnaar, verliezer en Mol?

Bertrand kan blijkbaar beter tellen dan mezelf en merkt al zeer snel op dat het 11 BMW's zijn die naar hetzelfde punt rijden en als Gilles dan ook nog eens bevestigd dat ze met 11 beginnen dit jaar, hoor je menig gevloek. MAAR, er is een manier om met 11 te vertrekken dit jaar. Alleen... Dat vraagt om vertrouwen en was de slagzin van dit seizoen niet: 'Jy moet niemand vetrouw ni'?

5000 euro in pot en met 11 vertrekken, dat gebeurt er als niemand op de rode knop zou drukken die de productie zo mooi geïnstalleerd heeft in elke BMW. Als er toch iemand drukt, stappen ze maar met tien het vliegtuig en vertrekken ze zonder geld. Na wat overleg met de buurman - of vrouw gaat de minuut om te drukken in. Helaas verdrinkt het kalf al na 1 seconde. 5 kandidaten drukken binnen de seconde op de rode knop en zijn dus zeker van een plaats naar Zuid-Afrika. In volgorde (toch volgens de montage) zijn dat: Davey, Marzena, Jolien, Robin, en Sam. Eline twijfelt iets te lang en drukt iets later, en als zesde, op de knop: 'Ik heb toch gedrukt, he?'.

Volgorde, volgens montage, waarin de kandidaten op de rode knop drukten.

Minuut voorbij en verbazing alom bij de zes die niet drukten. Bertrand verloor zijn geloof in de mensheid al en Bouba smeet met 'Judassen' naar de vijf die het vliegtuig instapten. Eerlijk, ik had ook gedrukt. Het is De Mol, niet het jaarlijkse kamp met de plaatselijke mutualiteit.

Zes kandidaten en nog maar vijf plaatsen op het vliegtuig. Die kunnen bemachtigd worden door juist te raden welk beroep de kandidaat uitoefent die het laatst in het vliegtuig stapte. Uiteindelijk weten zo Bertrand, Jessica, Eline, Annelies en Bouba de felbegeerde plaatsen naar Zuid-Afrika te bemachtigen. Spijtig voor Hans, want die rijdt in een BMW de hangar uit en ligt uit het spel... Nu ja, toch voor een minuut of 50. Mijn kop eraf als die niet voor x-aantal moleuro's zijn vlucht naar Zuid-Afrika kon betalen.

De vraag is dan: Zat de mol bij de drukkers, de niet-drukkers of is het Hans? Dat is een moeilijke kwestie, omdat je de gevolgen van die actie pas te weten komt in aflevering 2. Hans zal heus niet zomaar aan het team van kandidaten worden toegevoegd. Daar hangt iets aan vast, of ze hebben er al een tol voor betaald hem niet mee te nemen. Alleen de Mol weet dat op het moment dat ze nog in die BMW's zitten. Dus, ik hou die vraag nog even in beraad tot volgende week.

Nog geen minuut later waan ik mij in de een natuurdocumentaire op National Geographic als de dronebeelden de overgang naar Zuid-Afrika inleiden. Wat een adembenemend mooi land. Even wat ruziën over wie waar slaapt, een duikje in het meer nemen en dan op naar de volgende dag. Want de eerste opdracht in Zuid-Afrika wacht niet.

Geld in de pot: €0

Keek ik nu naar De Mol of naar Planeth Earth II?

Opdracht 2: Lopen voor je leven

Een stralende zon wacht de kandidaten de volgende dag op voor een fysieke proef. Gilles vraagt twee lopers en iedereen is er onmiddellijk van overtuigd dat Robin moet lopen. Davey wil ook wel en Bertrand schept op over zijn deelname aan de Spartacusrun (voor de mensen die dat niet kennen, dat is eigenlijk een groot hindernissenparcours) en wint daarmee de strijd om het loopplaatsje. De rest van het team verdeelt zich in groepen.

De groepsverdeling tijdens opdracht 2.

Davey en Jessica proberen minstens een uur om uit de knoop te geraken uit de ketting waar ze aan vasthangen. Helaas voor deze twee sportieve mensen lukt dat niet en missen zij het busje voor het tweede deel van de opdracht.

Sam en Bouba hebben meer succes. Zij slagen erin om op een soort van elastiek naar de overkant te geraken en kunnen wel mee met het busje om Robin en Bertrand te helpen.

Quizzen was een hobby van Annelies dus zij gaat samen met Eline vragen oplossen. Helaas kiest Annelies, bewust of onbewust, iets te vaak voor de moeilijkere vraag en slaagt het duo er niet in om het busje te halen. Trouwens, die val van Annelies, zou ze die hebben afgekeken van Manuella? Die in het vorig seizoen van De Mol ook in de eerste aflevering de grond kuste?

De Mol het programma waar in de eerste aflevering altijd iemand valt. Bijna identiek? Was het nu Annelies en Manuella of Manuella en Annelies?

Dan zijn er nog Marzena en Jolien, die eigenlijk heel strategisch de koffers voor de rest van reis moesten inpakken. Als ik de Mol was, zou ik daar willen staan. Gewoon omdat ik dan heel nutteloze dingen in de koffers van de medekandidaten kan steken en dingen achterhouden die ze zeker nog gaan nodig hebben. Dat maakt de verdenking op Marzena en Jolien iets groter dan op de rest. Komt daar nog eens bij dat zij wel het busje haalde en wel mochten lopen.

En dat deden ze dus ook. Als laatste koppel.Toen Bertrand, al dood na twee kilometer, moe gelopen meer dan de helft van het parcours met Robin had afgelegd, namen Bouba en Sam het over. Maar voor jogger Sam was na 7km het vat af en Jolien en Marzena legden dan maar de laatste 5 kilometer af. Al had Jolien wel ontzettend veel last van haar milt...

Bon, al dat oponthoud kon niet baten en de groep haalt op tijd de finish.

Geld in de pot: €3000

Opdracht 3: De grote sprong

Het Afrikaanse equivalent van De Grote Sprong komen de Molkandidaten al op dag 2 tegen. De proef met de bunjeesprong, een klassieker. De groep moet zich opdelen in vijf duo's. Die duo's lossen één vraag op. Aan de hand van een juist of fout antwoord wordt bepaald wie van de twee in de afgrond duikt en wie op een kussen valt: de durver of de angsthaas.

Jolien is wel heel snel om Eline te overtuigen dat Annelies ooit nog 'Miss Bikini 1979' is geweest. Terwijl ik daar als kijker verschrikkelijk hard over twijfelde. En kijk, Jolien mag als durfal niet naar beneden duiken en valt op een kussen. Fout antwoord, maar Eline laat zich wel vallen. (€500)

Gaat Jolien hier bewust snel in de fout?

Sam en Annelies raden dan weer wel juist dat Robin graag gezichtscreme zou meenemen naar een onbewoond eiland zou meenemen. Wat ik héééél raar vond, gezien Robin volgens zijn fiche bang is in het donker, klonk een zaklamp zo logisch. In alle geval: €500

De andere duo's weten hun vraag ook juist te beantwoorden en weten zo nog €1500 te bemachtigen. Gilles verdubbelt daarom het bedrag en zo verdienen de kandidaten voor deze proef €5000.

Totaal in de pot: €8000

Test en executie

Tijd voor de test. 20 vragen over het doen en laten van De Mol. Degene die het minst weet valt af, behalve de Mol. Die moet nooit naar huis. Hieronder zie je de verdenkingen volgens de montage.

Verdenkingen van aflevering 1 (volgens televisiemontage).

Sam, Bouba, Bertrand en Marzena kregen een groen scherm. Jessica viel af. De verdenkingen zijn nog niet heel sluitend en er zitten nog veel hiaten in. Het gaat nog alle kanten op. Wat wel opvalt is dat Jolien zegt dat ze Jessica heel verdacht vond. Wat op zich heel opvallend is omdat Jessica uiteindelijk het spel verliet. Laten we kijken hoe dat verder evolueert.

Ik verdenk

© SBS

Voorlopig zet ik mijn pijlen op Jolien. Ze is heel onopvallend, maar stond wel telkens op de goede plaatsen in het spel om te kunnen Mollen. Op naar volgende week!

En oh ja...

© SBS
...Hans is terug!
Dit blogbericht is origineel gepost op: mijnnaamislien.wordpress.com

Dit al gelezen?