© iStock

Als je ook té veel last hebt van tweetende trolls, dan zullen deze drie nieuwe hacks wel van pas komen

7 februari 2017

Twitter heeft beloofd om van 2017 het jaar van de strijd tegen online haters te maken. En het wordt tijd: het sociale netwerk heeft al een paar keer geprobeerd om het misbruik van z'n gebruikers te bestrijden, maar altijd zonder veel resultaat. Nu presenteert Twitter drie nieuwe manieren om je te helpen in de strijd tegen trolls.

Twitter heeft drie nieuwe manieren gepresenteerd om online haters tegen te gaan. Als ze nogal vaag blijven over de technische details van die maatregelen is dat vooral omdat ze er voor willen zorgen dat die zo lang mogelijk blijven bestaan. Zonder dat die trolls dus precies weten hoe alles in z'n werk gaat, kwestie dat ze niet meteen om de systemen heen werken.

Tweets verbergen

De eerste manier om trolls tegen te gaan is het maskeren van tweets die te provocatief zijn. Dat wil zeggen dat de persoon die ze getweet heeft, ze wel nog kan zien, maar mensen die op de tweet klikken, niet. Het gaat daarbij enkel om antwoorden op tweets. Zo kunnen trolls geen olie op het vuur gooien bij verhitte discussies. Dat zou moeten bijdragen tot de gesprekskwaliteit.

Een vorm van censuur? In principe zou je alle tweets nog moeten kunnen zien, je moet gewoon, net zoals op Facebook momenteel, op de knop klikken die zegt "laat alle berichten zien". Dan valt de filter weg.

Levenslange ban

Zonder twijfel de grootste vooruitgang: gebruikers die te vaak de regels aan hun laars lappen, worden levenslang verbannen en kunnen geen andere account meer aanmaken. De vraag is vooral: hoe zal Twitter dat weten? Via je IP-adres? Je telefoonnummer?

Dat heeft de mediareus nog niet uitgelegd, maar mogelijks ontwikkelen ze een programma dat zelf leert herkennen over welke gebruikers het gaat. Zo kan zo'n programmaatje de berichten van verbannen gebruikers scannen en hen proberen herkennen. Die technologie staat nog niet op punt, maar het zou al een stap in de goede richting zijn.

Zoekopdrachten

Als derde en laatste hulpmiddel in de strijd tegen trolls zet Twitter de 'beveiligde zoekfunctie' in. Die houdt, een beetje zoals Google pornoresultaten tegenhoudt, tweets met choquerende beelden (naakt, beelden van foltering) tegen.

Tweede doel: op die manier zou het makkelijker moeten worden voor Twitter om te zien welke gebruiker nu juist de aanstoker van een Twitterstorm is. Zeker als het om denigrerende commentaar, stalking of haatberichten gaat. Je zou deze functie trouwens ook aan- en uit moeten kunnen schakelen.

Artificiële intelligentie

Om die drie functies in gang te kunnen zetten, rekent Twitter op artificiële intelligentie. Die zou de moderatie van comments niet volledig kunnen vervangen, maar zal wel signalen geven aan de moderatoren. Daarbij gebruikt Twitter, net zoals alle andere sociale media, zulke tools nog steeds na de feiten. Met andere woorden, elke tweet verschijnt eerst, voor hij door het systeem gaat en eventueel gemaskeerd wordt.

Twitter heeft z'n gebruikers altijd zo veel mogelijk zelf de regels laten bepalen. Enkel terreurtweets, haatberichten of geweld mochten écht niet. Hopelijk zijn de nieuwe maatregelen genoeg om de plaag aan trolls het zwijgen op de leggen, zonder onmiddellijk in censuur te vervallen.

Lees meer

Dit al gelezen?