Dit? Dit is Harry die écht dood is.

© Screencap

Deze Harry Potter-theorie kenden wij zelfs niet, en ze verklaart zóveel over het einde

24 juli 2018

Wij bij newsmonkey zijn totaal Potter-obsessed, en dus kennen we de meest gangbare fantheorien wel. Maar deze theorie, die uitleg geeft over de zeven boeken in totaal, is een stapje verder dan wij gewoon zijn. Volgens ons is het ook gewoon helemaal waar: Harry is effectief, honderd procent gestorven op het einde van 'Deathly Hallows', maar hij kwam terug omdat hij meester van de Hallows is. En da's maar goed ook. 

Naar het einde van Harry Potter and the Deathly Hallows toe ontdekt Harry dat hij zelf een Horcux is en dat, als hij Voldemort wil verslaan, hij zichzelf moet opofferen. Niet het leukste nieuws om te horen, maar Harry, die vooral wil dat zijn maten zichzelf voor hem blijven opofferen, gaat naar het Verboden Bos en laat Voldemort hem Avada Kedavra-en. We eindigen in een droomachtig King's Cross Station.

Daar ziet Harry Dumbledore, die uitlegt dat, omdat Voldemort bloed van Harry heeft genomen om zijn nieuwe lijf te creëren (in Goblet of Fire), Harry gedeeltelijk beschermd is van Voldemorts spreuken. The doodsvloek werkte dus niet écht, het vermoordde enkel het stukje Voldemort dat in Harry leefde, en nu heeft Harry dus een keuze: should he stay or should he go? We weten hoe dat afloopt. Maar was Harry echt in een soort upside down?

To the rescue: de Deathly Hallows

Volges Redditgebruiker WippitGuud klopt de uitleg van Dumbledore niet helemaal. Ook niet vreemd, uiteindelijk heeft Dumbledore een groot stuk van z'n leven verzwegen voor Harry. Volgens de redditor is Harry gewoon echt dood, en werd hij gered door de Deathly Hallows.

Denk er even over na: uiteindelijk was Harry wel degelijk meester van de drie Hallows. En als we kijken naar het bewijs in de boeken, dan is er ook wel iets van aan. De eerste keer dat Voldemort Harry probeert neer te bliksemen, botste hij terug van Harry, door de bescherming van z'n moeder. Harry krijgt een litteken en Voldemort gaat vrij spectaculair dood (nuja, ongeveer.)

Da's helemaal niet wat er gebeurt in het Verboden Bos. Dat suggereert dan weer dat Voldemort z'n spreuk de tweede keer helemaal niet faalt. Daar komt ook nog bij dat de huls van een horcrux helemaal vernietigd moet worden als je de horcrux wil raken. Ergo: Harry moet écht gestorven zijn. De enige reden waarom hij terugkomt zijn de Hallows.

Elder wand

Probleem: als Harry echt de meester van de Hallows was, wat hij is, aangezien hij Draco Malfoy disarmede, dan zou de kracht van de Elder Wand toch naar Voldemort moeten gegaan zijn? Op basis daarvan verslaat Harry namelijk Voldemort op 't eind. Als we ervan uitgaan dat hij bleef leven door de Hallows, dan kan dat niet. Maar Harry gaat niet in duel met Voldemort en dus kan Voldemort niet winnen. Dat klopt ook helemaal met 't feit dat de Cruciatusvloek geen effect meer had op Harry. Al moeten we wel zeggen dat de eerste eigenaar van de Elder Wand z'n stok kwijtraakte omdat hij neergestoken werd. Misschien klopt er dus toch iets niet.

Maar hier is het laatste stukje bewijs: als Harry terugkomt van King's Cross Station, legt hij het zelf uit: hij heeft gedaan wat zijn moeder heeft gedaan: zich opgeofferd voor de rest. Als hij niet echt was gestorven, was dit volgen Rowlings eigen interne logica helemaal niet mogelijk geweest.

Conclusie: Harry is wel degelijk écht dood geweest, en hij werd gered door de Deathly Hallows. Akkoord?

Lees meer

Dit al gelezen?