Duitse neonazi-partij niet verboden want niet “gevaarlijk genoeg”

17 januari 2017

De Nationaaldemocratische Partij Duitsland (NPD) wordt niet verboden. De rechters van het grondwettelijk hof oordelen dat de NPD geen bedreiging is voor de democratie in Duitsland.

Echt onverwacht is de uitspraak niet: critici hadden vooraf al gewaarschuwd dat een verbod het waarschijnlijk niet zou halen.

De zestien Duitse deelstaten en de Bondsraad, de Duitse Senaat, hadden gevraagd om de NPD te verbieden. Die partij is volgens de binnenlandse veiligheidsdienst "racistisch, antisemitisch en revisionistisch".

De partij zou politici intimideren en partijbureaus aanvallen en op die manier een "klimaat van angst" scheppen.

In 2003 werd ook al geprobeerd de partij te verbieden, maar dat lukte toen niet. De NPD, opgericht in 1964, is de oudste extreemrechtse partij van de Bondsrepubliek en telt ongeveer 5.200 leden.

Gaat slecht

De rechters oordeelden dat de NPD anti-constitutionele doelstellingen nastreeft. Maar “er zijn geen aanwijzingen dat de partij zijn doelen kan verwezenlijken”.

De NPD zit sinds vorig jaar in geen enkele deelstaat meer in het parlement en staat er financieel slecht voor. De partij is alleen nog op gemeentelijk niveau actief.

Er zijn in de na-oorlogse geschiedenis van Duitsland nog maar twee partijen ooit verboden.

In 1952 werd de Sozialistische Reichspartei (SRP) verboden, in 1956 de Kommunistische Partei Deutschlands (KPD).

Dit al gelezen?