© iStock

Je appendix is blijkbaar niet volledig nutteloos

2 juli 2018

Je appendix, da's het ding dat je ooit misschien een retourtje richting spoedafdeling bezorgt, maar waar het voor dient, daar zijn we nog niet over uit. Maar wat we wél al kunnen concluderen is dat dat stukje darm er niet voor niets aanhangt. Tenminste, als we het historisch bekijken, dan kunnen we tot geen andere conclusie komen, zeggen onderzoekers aan de Midwestern University in Illinois.

We vliegen naar de maan en binnenkort krijgen we zelfrijdende auto's, maar waar de appendix voor dient, dat weten we eigenlijk nog niet. Wat we wél weten is dat dat stukje darm nog niet 'weggeëvolueerd' is, we worden na miljoenen jaren dus nog steeds mét geboren. En daar moet een reden voor zijn, zeggen onderzoekers van de Midwestern University of Illinois.

Want zij hebben ontdekt dat de appendix al 32 keer geëvolueerd is, mogelijks zelfs meer. Zeven keer verdween de appendix uit het systeem, maar alle andere keren bleef hij exact waar hij was. Dat leidt tot de conclusie dat het ding ergens voor moet dienen, zelfs als we nog niet precies weten waarvoor.

Evolutionair staartje

De researchers zeggen dat "als de appendix selectief neutraal was, dan zouden we de appendix ongeveer even vaak moeten zien verdwijnen als er opnieuw bijkomen." Ze kunnen daarom "met veel vertrouwen de theorie verwerpen" dat de appendix gewoon een evolutionair staartje aan onze ingewanden is. Het is dus niet dat we 'm ooit nodig hadden en nu niet meer.

Waar dient hij dan voor? Een lopende theorie is dat er in die appendix goede bacteriën worden opgeslagen om zo infecties te bestrijden. De onderzoekers achter deze theorie zeggen ook dat er zeker een immuniteitsfactor zit aan de appendix. Zij noemen het een "microbiologisch safe-house voor goede bacteriën."

Lees meer

Dit al gelezen?