De regenboogveters waren al een succes in de Premier League, het regenboogshirt in FIFA 17 kreeg helaas veel kritiek.

© Getty Images

Binnenkort geen FIFA-games meer in Rusland? Parlement niet te spreken over regenboogshirt voor holebirechten

6 december 2016

Het Russische parlement wil actie ondernemen tegen 'FIFA 17'. Het spel van EA Sports steunt een initiatief in de Premier League dat Rainbow Laces heet, ofwel schoenveters in de kleuren van de regenboog. Daarmee wil het initiatief opkomen voor homorechten, aangezien verkeerde opmerkingen daarover nog te vaak voorkomen onder supporters. Er werd nu ook een regenboogshirt aan 'FIFA 17' toegevoegd, en dat schiet bij de Russen in het verkeerde keelgat.

Communistische parlementsleden in Rusland hebben het agentschap dat instaat voor de bescherming van de consumenten gevraagd om iets te doen aan het spel. In een brief staat dat volgens een wet uit 2013 dit soort propaganda "de gezondheid en ontwikkeling van het kind kan schaden". Nochtans symboliseert het regenboogshirt gewoon een actie in de Premier League. Zo'n 72 procent van de supporters zou ooit geconfronteerd geweest zijn met homohaat.

Dat is voor sommige Russische politici genoeg om te vragen het spel te verbieden. "Ieder land heeft z'n interne wetten, en die moeten gerespecteerd worden", zei parlementslid Irina Rodnina. Anderen vragen dat EA verandering doet in de programmeercode, of de leeftijdsklasse of informatie op het product aanpast. Sinds 2013 is het in Rusland verboden om iets anders dan de familiewaarden te promoten.

De kritiek beperkt zich ook niet tot de Russische politici. Er zijn al negatieve tweets over de kits verspreid, en online zouden er al spelers een wedstrijd verlaten hebben als de tegenstander de truitjes draagt. Vorig jaar heeft EA eindelijk vrouwelijke spelers aan het spel toegevoegd. Een goede zaak, maar ook dat kon op de nodige kritiek rekenen. Helaas...

Lees meer

Dit al gelezen?