© iStock

Die koperen knopjes op je jeansbroek hebben effectief een nut (maar niet voor iedereen)

5 juli 2018

Praktisch en past op alles: de jeansbroek is voor veel mensen een vast stuk in hun garderobe. Als je er vaak één draagt, heb je je waarschijnlijk al afgevraagd waar die koperen knopjes aan je zakken voor dienen. 't Is wel decoratief, maar dienen ze ook ergens voor? Blijkt van wel, al zal het niet voor iedereen nodig zijn. 

Als je jeansbroek iets te strak zit en je doet 'm 's avonds uit, dan heb je de afdruk van die 'knopjes' op je vel wel al eens gezien: de afdruk van de koperen spijkers die op de duurdere jeansbroeken zitten. Maar die zitten daar niet puur decoratief, er zit echt een reden achter. Al is die niet voor iedereen even evident.

Oorspronkelijk waren jeansbroeken namelijk vooral bedoeld voor arbeiders, mensen die in de mijn werkten. De originele jeansbroeken werden dan ook vooral gebruikt én gepromoot als waist-overalls. Daarmee kon je gewoon al je werkgerief, goud- en zilverstukjes in één keer vervoeren, zonder een extra zak mee te nemen. Alleen scheurden de naden van de jeansbroeken dan door.

Tot een kleermaker uit Nevada, Jacob Davis, een suggestie stuurde naar Levi-Strauss, de maker van Levi Jeans. Hij suggereerde dat kinknagels aan de randen van de zakken extra ondersteuning zou bieden. Zo gezegd zo gedaan, en dus ontstond de iconische look van Levi jeans. Nu we overgeschakeld zijn op legging en jeggings zie je de kinknagels steeds minder, maar ze hebben wel een nut, zeker als je graag een zware smartphone in je achterzak steekt.

Lees meer

Dit al gelezen?