Sarkozy met Carla Bruni, op weg naar het stemhokje

© Getty

Sarkozy pakt z'n koffers, Fillon en Juppé trekken verder richting Elysée

20 november 2016

Voor Nicolas Sarkozy stopt de race naar het Elysée nog voor ze begonnen is. De voormalige president kreeg zware klappen van Republikeinse tegenkandidaten François Fillon en Alain Juppé, allebei overigens eerste minister geweest. Momenteel ziet het er naar uit dat Fillon aan het langste eind zal trekken en het opneemt tegen Marine Le Pen van het Front National. Een tweede ronde lijkt nog wel noodzakelijk.

Geen tweede ambtstermijn voor Nicolas Sarkozy, zoveel geeft de Republikein zelf toe op de avond van de eerste ronde van de Franse voorverkiezingen. Hij verliest verrassend van François Fillon, nog eerste minister geweest onder Sarko, en Alain Juppé, de huidige burgemeester van Bordeaux. Fillon staat momenteel ruim op kop.

Met meer dan 80 procent van de stembureaus geteld, was er voor Sarkozy geen ontkennen meer aan. Met geen 22% van de stemmen haalt hij ruim tien procent minder dan Juppé. Die mag 28,2 procent op zijn naam zetten. Dat François Fillon meer dan 44% haalt, is echter verrassend. Weinig tot geen peilingen hadden voorspeld dat één van de drie zo dicht bij een meerderheid zou komen.

Tweede ronde

Maar die absolute meerderheid is dus nog niet behaald, en wellicht komt er dus een tweede ronde. Die moet beslissen welke Republikein zich presidentskandidaat mag noemen. Dan wordt het pas echt menens, want die moet het opnemen tegen een steeds populairder wordende Marine Le Pen, van het extreemrechtse Front National.

Sarkozy riep tijdens zijn concessiespeech overigens op om voor Fillion te stemmen. Volgens de oud-president ligt zijn politiek het meest in lijn met die van zijn voormalige premier. Hij wenste Frankrijk (en dus Fillon), veel succes.

Lees meer

Dit al gelezen?