© iStock

't Is officieel: snoozen is het slechtste idee ooit, zeker op lange termijn

20 juli 2018

Als de wekker 's ochtends weer afloopt dan is 't véél te verleidelijk om nog even op de snooze-knop te duwen in plaats van je bed uit te rollen, daar is ongeveer de helft van de wereldbevolking het over eens. Maar nu blijkt de andere helft gelijk te hebben: snoozen is slecht nieuws voor je slaap, niet alleen op korte, maar ook op lange termijn.

Snoozen, je haalt er eigenlijk geen slaap mee in en toch doen veel mensen het. Nog tien minuutjes voor we de koude buitenwereld echt in moeten, het is toch zo verleidelijk. Dat je er niet bepaald beter van uitgeslapen bent, weten we intussen wel, maar dat het ook op lange termijn een negatief effect heeft op je slaappatroon, bewijst onderzoek nu ook. 't Is dus echt wel een no-no.

Want, zoals columnist Dan Ariely van de Wall Street Journal samenvat: eigenlijk went je lichaam aan het snoozen, niet aan het opstaan. "In het algemeen doet ons lichaam het beter als ze één duidelijke regel moeten volgen: sta op zodra het alarm afgaat", schrijft hij. Denk maar aan de hond van Pavlov, die kwijlt als er een belletje gaat. Zo zou een alarm ook moeten werken: beep en wakker.

Maar door te snoozen doe je dus net het omgekeerde: je leert je lijf om bij het alarm onrustiger te gaan slapen en het went nooit aan een ritme: blijf je tien minuten liggen, of twintig of sta je gewoon meteen op? Onmiddellijk opstaan is de boodschap dus. Want tien minuten is sowieso te kort om in een diepe slaap te vallen, veel profijt haal je er dus niet uit.

Lees meer

Dit al gelezen?