© Istock

Nachtwerk in België kan nu zonder fiat vakbonden: broodnodig voor e-commerce

14 oktober 2016

Een revolutie in de Belgische sector van de pakjesverzending, en dus ook die van de e-commerce: voortaan kunnen die altijd 's nachts werken. Daarvoor hebben ze niet langer de instemming van de vakbonden nodig. Die eisten daarbij vaak meer geld, waardoor nachtwerk te duur was. Het gevolg: alle jobs in de logistiek voor e-commerce gingen naar het buitenland.

Je koopt een pakje en de volgende dag ligt dat voor je deur: zo verwacht de consument eigenlijk dat het gaat als je online koopt. En die sector is booming business: de groei is gigantisch en gaat als een revolutie over het conventioneel shoppen.

Een nieuwe sector, dat zou jobs moeten opleveren. Maar in België bleek dat niet echt het geval voor e-commerce, omdat het strop zat bij het nachtwerk. Bedrijven die in de e-commerce zitten, mochten tot nu toe na 20 uur 's avonds hun personeel niet zomaar aan het werk zetten om de bestellingen te doen. Want voor dat avond- en nachtwerk was er instemming van de vakbonden nodig. Die wilden dan steeds boter bij de vis: extra geld voor dat nachtwerk. Daardoor beslisten quasi alle bedrijven die in de e-commerce zitten om hun distributie in het buitenland te doen. In Nederland en Frankrijk is er immers zo geen regel, en is de loonkost dus lager.

Spanning tussen De Croo en Peeters

Het dossier van de e-commerce lag al lang op het bord van de regering. Minister van de Digitale Agenda, Alexander De Croo (Open Vld) was heel fel voorstander van de vakbonden uit het beslissingsproces halen. Maar minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wilde de vakbonden wel degelijk nog een rol laten spelen. Bovendien houdt CD&V er niet van om vanuit de regering eenzijdig zaken op te leggen aan de sociale partners, liever eerst de werkgevers en werknemers onderling iets laten regelen.

Dat gebeurde ook in dit dossier: de sector sprak een raamakkoord af, dat dan vervolgens per bedrijf kon worden overgenomen. Maar dat bracht niets in beweging, want de facto bleven de vakbonden meer eisen voor nachtwerk en bleven de werkgevers zeggen dat dat te duur was om te concurreren met het buitenland. Ondertussen ging vooral Bol.com lopen met de business en kwamen de jobs er in Nederland bij. Amazon opereert vooral vanuit Duitsland. Volgens de werkgevers gaat het om 36.000 jobs, die er zouden kunnen bijkomen.

De Croo liet al verschillende keren weten dat de regering dan maar zelf de knoop moest doorhakken. De Tijd bericht nu dat die hervorming is goedgekeurd binnen de regering. Daarmee haalt vooral Open Vld z'n slag thuis: zij pleitten hier al maanden voor, maar botsten op Kris Peeters. Vanuit het parlement kwam uiteindelijk een initiatief: onder meer kamerlid Egbert Lachaert (Open Vld) diende een wetsvoorstel in. Dat neemt de regering nu dus over.

Als de regering een globaal akkoord haalt over de hervormingen, is de e-commerce dus meteen ook een feit. Maar de regering is er voorlopig nog niet uit: het dreigt de komende dagen weekendwerk en zeker nachtwerk te worden voor Michel en co.

Lees meer

Dit al gelezen?