© iStock

Alles wat ze je ooit verteld hebben over je vingers kraken is een leugen

19 juli 2018

Je bent voor of je bent tegen, je doet het zelf of je ként iemand die het doet: afhankelijk van je standpunt vind je je vingers kraken een zálige/ergerlijke gewoonte. En er is goed nieuws voor het pro-kamp, de mythe dat je van vingerkraken arthritis zou krijgen is finaal naar fabeltjesland verbannen.

Slecht voor je vingers, dat vingerkraken! Tenminste, dat zeggen de mensen die horendol worden van de gewoonte toch al jaren. En die mensen blijken er helemaal naast te zitten, bewijst een studie aan de universiteit van New Mexico. Vingerkraken doet ... helemaal niks met je vingers.

't Onderzoek ging van start toen een professor aan zijn collega probeerde duidelijk te maken dat met haar vingers kraken een slecht idee was. Da's ongezond, claimde hij. Waarop zij hem uitdaagde om het haar te bewijzen. Gelukkig was er al een studie aan de gang die naar de oorzaak van dat krakende geluid op zoek ging.

Ironisch genoeg konden die onderzoekers niet uitvissen waar het geluid vandaan kwam, maar om dat te proberen, moesten ze wel testen wat er gebeurde met het kraakbeen als je met je vingers kraakt. En voilà: helemaal niks. Crack on!

Dit al gelezen?