© iStock

De zogenaamde 'geurval' zou malaria nu écht uitroeien en is misschien een oplossing voor zika

10 augustus 2016

Een 'geurval' met menselijke geur zou volgens Nederlandse onderzoekers een einde kunnen maken aan malaria. Malaria wordt veroorzaakt door parasieten die op muggen zitten, en die uitroeien is niet evident. Pesticiden helpen maar een tijdje voordat de muggen er resistent aan worden. De geurval is dan ook revolutionair, want die doet het helemaal zonder. Als de val werkt op malariamuggen, zou dat ook het einde voor het zika-virus kunnen betekenen.

Malaria, een tropische ziekte veroorzaakt door parasieten op de malariamug, veroorzaakt elk jaar nog meer dan een half miljoen doden. Omdat er nog geen vaccin is, focussen de meeste onderzoekers zich op het uitroeien van de mug. Een team uit Wageninen in Nederland zegt dat ze nu een oplossing gevonden hebben, zonder pesticiden: de muggenval. Dat er geen pesticiden bij het middel komen kijken, is belangrijk, want die werken wel een tijdje, maar de muggen worden er ook resistent aan.

De muggenval werkt zo: een menselijke geurstof lokt de malariamuggen dichterbij de val. Als ze dicht genoeg zijn, blaast een ventilator ze in een zak. Daar kunnen ze dan niet meer uit, waardoor ze uitdrogen en sterven. Willem Takken, onderzoeker in het team dat de val ontwikkelde, zegt aan Het Laatste Nieuws dat ze hiermee malaria volledig kunnen uitroeien.

Geen parasiet meer

't Is niet de bedoeling om de mug volledig uit te roeien, zegt Takken nog. "Dat is ook niet nodig: in Europa komt malaria niet meer voor. De mug is er wel, maar zonder ziekmakende parasiet. Die situatie moeten we in Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië ook bereiken."

De val zou trouwens niet alleen werken tegen de malariamug. Het zika-virus wordt namelijk op dezelfde manier overgedragen en de muggen reageren op dezelfde lokstof. Zo'n geurval zou ongeveer tien euro gaan kosten per jaar. De lokstof maken, kan eenvoudig in een laboratorium.

Lees meer

Dit al gelezen?