De Mol - Aflevering 3: "Het is maar een spel!"

16 februari 2016
!
Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar.

analyseAflevering 3 is weeral voorbij. Ligt het aan mij of gaat het zeer snel? Er zijn nu nog maar zeven mensen in het spel! Vier ervan vallen nog af voor de finale begint. Dat betekent dat we bijna in de helft zijn en toch zijn er kandidaten die het spel (nu al) heel hard spelen.

SPOILER ALERT: volgend artikel bevat informatie over de uitkomst van aflevering 3

Het begint al met de prequel vandaag. Elke kandidaat beantwoordt de vraag: "Ben jij de Mol?". Bijna iedereen antwoordt logischerwijs: "Nee, ik ben niet de mol." Met al dan niet een geheimzinnig lachje erachter, zoals bij Issabel en Hanne. Twee opmerkelijke antwoorden in dat rijtje: dat van Cathy en Thibaud. Cathy antwoordt: "Misschien wel, misschien niet, wie weet". Of hoe we Cathy gewoon zijn, gewaagd en mysterieus. Thibaud antwoordt daarentegen klaar en duidelijk dat hij niet de Mol is, maar hij herhaalt zijn overtuiging vanuit aflevering 1 dat hij weet wie de Mol is. Hoe kan je nu, met nog zeven man in het spel, nu al duidelijk weten wie de Mol is? Dat weet je toch alleen als je hem zelf bent? OF als je natuurlijk zo fanatiek speelt als Cathy en Thibaud. Net daarom hou ik zo van hen!

© VIER
Thibaud weet wie de Mol is! - zegt ie zelf toch!

Opdracht 1: Paintballen met vaste hand

De kandidaten worden voor deze opdracht gedropt in één of ander verlaten huis ergens in een Argentijnse vlakte. Gilles (presentator) zegt dat hij twee mensen nodig heeft met vaste hand. De groep kiest unaniem en snel voor naaister Manuella en kinderfeestjes organisator Hanne. EN DAN: komt DIT in beeld!

© VIER

Het is misschien een halve seconde te zien op het scherm, maar in de Facebookgroep, die ik (alle geluk niet alleen) beheer, waar ondertussen al een kleine 1500 mensen meezoeken naar de Mol, werd dit door meerdere mensen onmiddellijk gezien. We zouden geen fanatiekelingen zijn, als we niet onmiddellijk google gingen raadplegen. El Topo is Spaans voor 'De Mol'. Als we 'El Topo' googelen komen we uit op een gelijknamige film die uitkwam in 1970. Laat dat nu net het geboortejaar van Bruno zijn! Sommigen beweren dan weer dat het naar Hanne verwijst, omdat haar naam net op dat moment op de ondertiteling verschijnt. Of is zij, samen met Manuella, de volgende afvaller? Het is gissen naar de betekenis van dit beeld. Of misschien betekent het wel gewoon helemaal niets.

© VIER
Bruno is geboren op 20 februari 1970.

Verder naar de opdracht dan. Er is volgens mij zoveel gemold, dat de Mol zelf amper iets moest doen, denk ik. Volgens mij zat de Mol in het paintbalgroepje. Manuella kunnen we nu wel uitsluiten en Hanne, ik weet het niet. Ik verdenk ze nog te weinig om ze mee te nemen in mijn Mollenlijstje. Dan maar de paintballers in het oog houden.

Bruno slaat onmiddellijk de bal mist. Ten eerste loopt hij los voorbij de eerste schakelaar, om ettelijke seconden later al afgeschoten te worden door de geblinddoekte schutters. Na hem vertrekt Stijn. De enige die het een halfuur overleeft.

Issabel is het ook geen lang leven beschoren. Na zes seconden wordt zij al afgeschoten omdat ze (express?) tegen een blikje loopt? Want waarom zou je anders naar de andere kant van die deuropening gaat als je ziet dat het daar VOL rommel ligt.

© VIER
Issabel stond aan de andere kant van de deurlijst. Waarom is ze in godsnaam van kant veranderd?

Na Issabel is het de beurt aan Gilles. Die raakt wel voorbij de ingang maar ziet nog steeds die schakelaar daar niet. Hij weet er wel eentje in een ruimte verder uit te schakelen, en zet daarmee een eerste schakelaar uit. Als we nadien een plattegrond te zien krijgen van waar de kandidaten en de schakelaars zich bevinden, viel me het volgende op:

© VIER
Gilles heeft net een schakelaar uitgeschakeld, maar kijk waar hij nu staat.

Gilles heeft net de schakelaar uitgeschakeld in de grote ruimte links van hem. Omdat hij beschoten werd, is hij snel in dat kleine kamertje binnen gelopen en kijk waar hij staat: VLAKBIJ een andere schakelaar. Het is echter nooit in hem opgekomen die uit te zetten. In plaats van daarvan loopt hij terug naar de ingang voor die ene vergeten schakelaar en wordt dan afgeschoten, of toch niet? Want niemand vindt uiteindelijk een verfplek waar Gilles dan geraakt zou moeten zijn. En heeft niemand zich afgevraagd wat DIT betekent?

© VIER
Seconden lang zien we Gilles met zijn handen naar zijn gezicht gaan, zonder enige reden.

Om de één of andere intrigeerde dit shot me. Gilles staat ettelijke seconden gewoon stil en gaat met zijn handen naar zijn gezicht. Tot twee maal toe. Ik weet niet WAT, maar het betekent iets. Waarom steek je anders zo'n banaal shot in je montage? Om ons allemaal te misleiden? Waarschijnlijk!

Nu is het de beurt aan Cathy, die hoopt dat een houten palet, met gaten overigens, haar bescherming kan bieden tegen de schutters. Helaas kegelt Thibaud haar binnen enkele seconden het spel uit door een 'dom' afleidingsmanoeuvre. Mollenstreek van Thibaud of vertrouwd hij gewoon Cathy niet dat hij niet wil dat ze meedoet aan de opdracht?

Thibaud zelf slaagt er dan weer wel in een schakelaar uit te zetten. Helaas wordt hij ook geraakt. Alle hoop rust dan op Stijn. Die op 4 minuten tijd nog twee schakelaars moet uitzetten. Dat mislukt, want Stijn durft blijkbaar niet meer voluit te gaan en zo loopt de groep €1000 mis. Die €1000 waren verzamelt door Hanne en Manuella in de fabriekskelder. Ook niet héél veel, als je bedenkt dat ze tot €5000 konden winnen. Jammer, maar helaas geen geld in de pot voor de groep.

Opdracht 2: Strijden voor een vrijstelling

De kandidaten wandelen van de oude villa naar een superchique hotel in Salta. Onderweg genieten ze wat van plaatselijke specialiteiten, waar Bruno weer bijzonder veel over weet, tot er een discussie losbarst over hoe het spel gespeeld wordt. Als Hanne de Mol is, dan kan ze wel héél goed acteren. Want haar traantjes waren echt. Traantjes die enkel een kandidaat kan produceren die heel veel om het spel en de groep geeft.

Dat viel ook op tijdens de opdracht voor de vrijstelling. Het idee is simpel, als er iemand de vrijstelling neemt, komt er geen €5000 in de pot. Hanne zegt onmiddellijk dat ze niet voor de vrijstelling gaat en stelt haar ultimatum voor Cathy en Gilles, de twee personen die ze niet vertrouwt en onfortuinlijk wel voor de vrijstelling willen gaan. Hanne blijft als laatste zitten, uiteindelijk. Bruno, daarentegen, krijgt het vertrouwen van de groep en maakt zich als eerste los van de groep, recht naar het Sheraton Hotel. Als Mol heb je geen nood aan een vrijstelling en als je ze pakt, word je verdacht, dus dan wil je zo onopvallend mogelijk naar het hotel gaan. Dus mijn verdenking voor Thibaud en Bruno is nog niet weg, nog lang niet.

Niemand neemt uiteindelijk de vrijstelling, en de groep verdient €5000. Want iemand die de vrijstelling neemt, maakt zich sowieso verdacht. Want die zou €5000 uit de pot houden.

Telefoneren naar het thuisfront

Na een nachtje in het Sheraton mogen de kandidaten naar het thuisfront bellen. Dat doet ons allemaal maar al te goed beseffen dat heel dit gedoe maar een spel is en de kandidaten ook alleen maar mensen van vlees en bloed zijn die hun familie en vrienden ook wel missen in het verre Argentinië. Manuella die vol enthousiasme tegen haar man vertelt hoe ze haar grenzen heeft verlegd. Stijn, die ocharme enkel een voicemail kan inspreken. Cathy, die één van haar kinderen zegt dat mama héél ver weg een spelletje aan het spelen is en Bruno, die zijn kleine zoon Bob belooft dat hij zijn brief voor Sinterklaas zal opsturen met de expresdienst als hij thuis is. Dit alles maakt van onze kandidaten gewoon mensen. Als dat nog eens wordt overgoten met een achtergrondmuziekje van Ludovico Einaudi zijn bij mij de tranen ook niet ver te zoeken...

© VIER

Test en executie

Maar mooie momenten duren nooit lang, zeker niet in De Mol. Op naar de test en de executie dus. Het viel me op dat iedereen er nogal rotsvast van overtuigd is dat zijn Mol ook effectief de Mol is. Gilles bekende aan tunnelvisie te lijden, maar op wie, daar hebben we het raden naar. Thibaud zegt al drie afleveringen zeker te zijn van wie de Mol is, als hij het al niet zelf is en Cathy blijft in mijn ogen de fanatieke speelster die ze altijd zal zijn. Veel wijzer uit deze executie zijn we dus niet geworden, enkel dat Manuella niet de Mol is. 'Ons moederke', mag huiswaarts keren na een zeer mooie passage in 'dat serieus programma', zoals ze het zelf zo mooi beschrijft. We zullen je missen Manuella, maar onze zoektocht naar de Mol gaat genadeloos verder. Op naar aflevering 4!

De verdenkingen van Aflevering 3.

Tussen haakjes: heeft er iemand gezien dat Bruno al voor de tweede keer tijdens een executie sleffers aan heeft? Ik lijd niet aan tunnelvisie hoor... Ik deel het gewoon even mee :).

© VIER

Mijn verdachten

Nog steeds met stip bovenaan: Thibaud en Bruno!
© VIER
© VIER
Origineel blogbericht:

https://mijnnaamislien.wordpress.com/2016/02/16/de-mol-aflevering-3het-is-maar-een-spel/

Dit al gelezen?