10 dingen die je niet moet zeggen tegen mensen met scoliose

11 december 2015
!
Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar.

Scoliose is een ernstige verdraaiing van de wervelkolom. Dit komt ongeveer voor bij 4 op de 100 mensen. Het is een afwijking die niet genezen kan worden, enkel in ernstige gevallen kan een operatie helpen omdat anders de ruggengraat organen kan aantasten. Leven met scoliose is niet altijd gemakkelijk en dat snapt niet iedereen, daarom kan je hier lezen wat je niet tegen scoliose patiënten moet zeggen. 

1. Het kan toch niet zoveel pijn doen!

Yes it does! De pijn is soms onverdraaglijk! Het is een chronische pijn die snijdend aanvoelt.

2. Waarom stap je zo scheef?

De persoon met scoliose kan er ook niet aandoen, dit komt omdat een schouder hoger staat dan de ander of een heup meer uitsteekt dan de andere heup.

3. Ga eens recht zitten!

Rechtzitten gaat wel voor enkele momenten maar na een tijd wordt dit zo vermoeiend voor de rug dat de rug meer in elkaar zakt.

4. Ik snap het, ik heb ook vaak rugpijn

Scoliose rugpijn is helemaal anders dan gewone rugpijn. Je kan het vanboven in je rug voelen maar ook vooral in de onderrug. De pijn geeft zoveel druk.

5. Je moet wat meer bewegen!

Bewegen kan ook best vermoeiend zijn voor de rug. Je moet voorzichtig zijn omdat de schokken in je rug extra hard aankomen.

6. Het zit gewoon in je hoofd

Helaas niet, the pain makes you realize that you’re alive!

7. Als je een betere houding had, zat je nu niet met dit probleem

Sommigen mensen worden geboren met scoliose bij anderen heeft het te maken tijdens het groeiproces en de hormonen. Het heeft dus niets te maken met je houding.

8. Je bent altijd ziek …

Scoliosepatiënten voelen zich vaak ook heel vermoeid en misselijk. Soms kunnen ze zelfs niet mee doen met bepaalde activiteiten of moeten ze even gaan neerzitten omdat hun rug het gewoon niet aan kan.

9. Stop met slenteren

Altijd mooi rechtop lopen, lukt niet met de rug. Een hele tijd aan een stuk stappen is vermoeiend voor de rug.

10. De kinesist kan de pijn toch stoppen?

Bij de kinesist leer je oefeningen waardoor je spieren sterker worden maar het zal nooit de pijn volledig kunnen wegnemen.

Dit al gelezen?