Russen beginnen met bombarderen in Syrië: niet tegen Islamitische Staat gericht en al meteen burgerslachtoffers

30 september 2015

Enkele uren nadat het Russisch parlement op vraag van Vladimir Putin toestemming gaf om in Syrië te beginnen bombarderen, zijn Russische gevechtsvliegtuigen begonnen met luchtaanvallen. En meteen zijn er al problemen: bij de aanvallen zijn tientallen burgers omgekomen, onder wie zeker zes kinderen en vijf vrouwen. En ze bleken niet tegen Islamitische Staat gericht, maar tegen andere rebellen die tegen Assad vechten en zelfs vijand zijn van IS.

Rusland heeft de Verenigde Staten ook gevraagd onmiddellijk het luchtruim van Syrië te verlaten en op te houden met de aanvallen van de coalitie op IS, een operatie waar ook ons land aan deelneemt. Volgens de Russen zijn de aanvallen van de coalitie illegaal omdat ze geen goedkeuring van de Verenigde Naties hebben. Dat hebben hun aanvallen ook niet, maar volgens de Russen zijn ze wel legitiem omdat ze er komen op vraag van de Syrische president Bashar al-Assad. De Amerikanen hebben laten weten dat ze niet van plan zijn hun operaties te wijzigen.

De Russische aanvallen vonden plaats in onder meer op de plaatsen al-Rastan en Talbiseh ten noorden van de stad Homs en in Lataminah en Kafr Zita in de buurt van Hama. Ook Latakia werd gebombardeerd, daar waren Ghmam en Deir Hana het doel. Alleen al in al-Rastan, Talbisah en al-Zafaraaneh kwamen vijf vrouwen en zes kinderen om. Daar is sprake van zeker 27 doden, een aantal dat nog fors gaat oplopen want de meeste slachtoffers liggen nog onder het puin.

"There is no Daesh there"

"There is no Daesh there", zegt Bebars al-Telawi, een media-activist die het bombardement zag in Homs. "This means that now everything is allowed; anyone against Bashar al-Assad will be a target."

De Russen hebben onder meer Tajammu al Izzah aangevallen in Homs, een brigade van de Free Syrian Army. Dat zijn vijanden van Islamitische Staat, en van het Assadregime. In Latakia was het doel Jaysh al-Fateh (Army of Conquest), ook een vijand van Islamitische Staat die tegen Assad vecht. Jaysh al-Fateh is belangrijk voor de Russen omdat zij de grootste bedreiging vormen om Tartous te veroveren, waar de Russen een marinebasis hebben.

De doelwitten waren dus niet posities van terreurgroep Islamitische Staat (IS), hoewel ze dat zo aankondigden bij onder meer de Amerikaanse ambassade in Bagdad. De Russen zeggen dat ze militaire- en communicatie-apparatuur hebben vernietigd die “toebehoorde aan terroristen”.

Volhouden

"In accordance with the decision of the Supreme Commander of the Russian Federation Armed Forces, Vladimir Putin, Russian airforce planes today began air operations with surgical strikes against identified ground targets of the terrorist group Isil in the Syrian Arab Republic", staat in een officieel communiqué van Moskou van de hand van generaal Igor Konshenkov. Het Kremlin blijft dus volhouden dat er tegen IS is gebombardeerd, terwijl ondertussen op het internet al verschillende beelden en video's circuleren die dat tegenspreken.

Dit al gelezen?