© Twitter/Facebook

Crevits wil leerlingen zélf scholen laten bouwen, en dat plan lijkt zo slecht nog niet

19 juli 2015

Schimmel, gebarsten muren, droevige speelplaatsen, ... Dat de schoolinfrastructuur in Vlaanderen schrijnend is, heb je ongetwijfeld al zelf aan den lijve mogen ondervinden. Gelukkig heeft minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een plannetje klaar: laat de leerlingen gewoon zelf helpen bij de bouw of renovatie van de schoolgebouwen, zo schrijft Het Nieuwsblad. En dat idee lijkt lang niet zo slecht. Een school in Wetteren bewees al dat het kan.

Wie zich zijn schooltijd nog herinnert of nog steeds naar school gaat, heeft er zich ongetwijfeld dood aan geërgerd: de erbarmelijke, verouderde situatie van de gebouwen. Een probleem waar scholen in Vlaanderen massaal mee kampen. Niet dat het schoolbestuur zélf geen nieuwe gebouwen wil neerzetten. Helaas ontbreekt het de mooie plannen meestal aan geld, en precies dat probleem wil minister Crevits nu aanpakken.

Het idee? Laat leerlingen gewoon zélf de nieuwe school bouwen, of toch ten minste helpen bij de renovatie ervan. Nadat de Vlaamse regering het plan vrijdagavond goedkeurde, kan de eerste fase volgend schooljaar al beginnen. Daarbij zullen leerlingen worden gestimuleerd om ontwerpen te bedenken voor het schoolgebouw van de toekomst, zo schrijft Het Nieuwsblad. Ze mogen ook technieken en producten ontwikkelen die de schoolinfrastructuur kunnen verbeteren. Daarbij zal het bedrijfsleven betrokken worden, "want we willen geen concurrentie zijn voor de bouwsector", aldus Crevits.

Schoolvoorbeeld uit Wetteren

Hoe zotjes de plannen op het eerste gezicht ook lijken, dat het niet onmogelijk is, bewees het Scheppersinstituut in Wetteren. Na 7 jaar hard zweten en zwoegen, rondden de leerlingen daar immers in mei dit jaar hun bouwproject af. Hun nieuwbouw telt 20 klassen, een ruime refter, sanitair en een heleboel vaklokalen. Een prachtig voorbeeld volgens minister Crevits: "De leerlingen deden er niet alleen een pak vakkennis op, het zorgde er ook voor dat de kostprijs bijna gehalveerd werd."

Oh ja, om te tonen hoe schrijnend de situatie in de Vlaamse scholen is, richtte Groen parlementslid Elizabeth Meuleman in oktober vorig jaar de Facebookgroep 'Scholen in nood, minister Crevits, help ons!' op. Daar kon iedereen die wou, kiekjes posten van de staat van zijn/haar schoolgebouw. En het resultaat was op zijn minst opmerkelijk ...

Muren die beetje bij beetje worden weggevreten ...

... of gewoon op instorten staan

© facebook

Helaas is de binnenkant geen haar beter, integendeel ...

© facebook

Net als de euh ... speelplaats?

© facebook

Conclusie? Elk plan om de staat van de infrastructuur aan te pakken, is beter dan niks doen.

Bron: Het Nieuwsblad op Zondag

Lees meer

Dit al gelezen?