© Sony Pictures Releasing Belgium

De koning van de sci-fi! Maak kennis met Neill Blomkamp

10 maart 2015
!
Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar.

Neill Blomkamp, regisseur van District 9 en Elysium is ongetwijfeld de nieuwe trots van Zuid-Afrika geworden. Met zijn laatste twee films bevestigde hij zijn talent voor regisseren met sciencefiction als genre. Nu komt volgende week op 11 maart  Blomkamp’s nieuwste film Chappie: Robot Rebel in de zalen. Chappie speelt zich af in de nabije toekomst waar misdaad op tirannieke wijze bestreden met robotica politie.

Een opstand staat op het punt om los te barsten. Wanneer een politierobot wordt gestolen en geherprogrammeerd, wordt hij de eerste robot die kan denken en emoties kan voelen. In de ogen van de autoriteiten is Chappie een gevaar voor de mensheid. Machtige, vernietigende krachten zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat deze robot met een geweten de laatste van zijn soort is. Dat belooft veel goeds, maar hoe is deze getalenteerde regisseur zo ver geraakt in de filmwereld? 

© www.uproxx.com

Hoe het begon

Het avontuur begon voor de Zuid-Afrikaanse regisseur toen hij verhuisde naar Vancouver, Canada, op 18-jarige leeftijd om met zijn filmstudies te starten. Hij specialiseerde zich in special effects, kortfilms en reclamefilmpjes met een science-fiction stijl. In Canada kreeg hij een baantje als animator van visual effects. Zo heeft hij de hele intro van de film 3000 Miles to Graceland  geanimeerd. Dat was de eerste filmklus voor de Zuid-Afrikaan. 

De grote doorbraak

Voor hij begon aan zijn debuutfilm District 9, werkte Blomkamp aan de visuele effecten van Amerikaanse TV-shows. Zo werd hij snel een populaire regisseur voor reclame. Hij kreeg al snel erkenning voor zijn werk en kreeg een Emmy award voor de beste visuele effecten voor de serie Dark Angel. Vervolgens werd hij ontdekt door Peter Jackson, regisseur van onder andere The Lord of The Rings. Als bekende en flink gevestigde naam in Hollywood maakte Jackson het mogelijk voor zijn protegé om zijn eerste film District 9 te maken. Jackson hielp Blomkamp met de financiering voor zijn debuutfilm en dat is maar goed ook; District 9 ontving een nominatie voor de Oscar® voor Beste Film! Zijn succes voelt nog altijd vreemd aan, hij vindt het maar vreemd dat er mensen fan van hem zijn. Sterallures is dan ook iets waar Blomkamp niet tegen kan; hij weigert om op de set te werken met mensen met een ego, wat het moeilijk maakt om te filmen. 

© www.screencrush.com

Belofte voor de toekomst

Best verfrissend, zo’n nuchtere filmmaker in Hollywood. Het is niet zo vreemd dat het Neill voor de wind gaat. In 2009 werd hij door Time Magazine al in de top 100 van meest invloedrijke mensen gezet en ook raakte afgelopen maand bekend dat hij een nieuwe Alien film gaat maken. Ongetwijfeld een gekoesterd project voor de 35-jarige regisseur, aangezien Alien zijn favoriete film is. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het geen 3D-versie, daar heeft Neill namelijk een hekel aan. Voor hem verpest het 3D-effect het gehele beeld van de film. 

© Sony Pictures Releasing Belgium

Science-fiction met een vleugje humor

Nu is zijn nieuwste film Chappie: Robot Rebel op komst en laat hij weten dat het een mix gaat worden van sciencefiction en humor. Producer Simon Kinberg vertelt over Chappie: Robot Rebel dat het een van de meest originele, unieke, wilde en provocatieve studiofilm is die je ooit hebt gezien. Bekijk hier alvast de trailer van ‘the indestructible gangster number one’ !

Lees meer

Dit al gelezen?