© EPA

Tekenbeet kan jou allergisch maken voor vlees

8 augustus 2014

Een tekenbeet die van jou een vegetariër kan maken? Het is geen grap, maar harde realiteit in de Verenigde Staten. Daar is de 'lone star' teek in opmars. Mensen die erdoor gebeten worden kunnen naderhand geen rood vlees meer eten. Als ze dat wel doen, kan dat een zware allergische reactie veroorzaken.

In het zuiden van de Verenigde Staten komen steeds meer gevallen binnen van mensen die plots niet meer tegen rood vlees kunnen. In enkele gevallen was de allergische reactie zelfs zo erg dat mensen dringend in het ziekenhuis moesten opgenomen worden. De grote boosdoener is de zogenaamde Amblyomma americanum, oftewel 'lone star' teek, een verwijzing naar de ster op de Texaanse vlag, want de teek komt daar veel voor. 

Als je gebeten wordt door de teek moet je alle rood vlees afzweren, tenzij je graag constant overgeeft, diarree hebt of in extreme gevallen zelfs ademnood krijgt. Weinig mensen zijn zich bewust van het gevaar, en zelfs specialisten kunnen soms nauwelijks geloven dat je door één beet allergisch wordt.

Plotseling misselijk

Een van de eerste getroffenen was een jager die zijn hele leven al verschillende soorten vlees at, maar opeens enorm misselijk werd van een stuk rood vlees. Hij had tekenbeten en latere testen wezen op een allergie. 

Patiënten die allergisch zijn geworden aan rood vlees kunnen rundvlees, varkensvlees en wild niet meer eten. Wit vlees, zoals kip en kalkoen vormt dan weer geen probleem. Maar toch oppassen, zelfs die producten kunnen soms sporen bevatten van rood vlees. Daarom kiezen sommige patiënten na een allergische reactie ervoor om alle vlees volledig uit te bannen.

Wat gebeurt er precies bij een beet? De teek bijt jou en heeft in zijn lichaam een stof zitten die wij niet hebben: alfa-gal. Die gal zit ook in rood vlees, maar als wij dat vlees eten wordt het gewoon mee verteerd. Een tekenbeet activeert ons immuunsysteem, en als de 'lone star' teek bijt, krijgen wij ook hun alfa-gal binnen. Normaal geen probleem, maar omdat ons immuunsysteem op de beet plus de alfa-gal reageert, maken wij antistoffen aan. Die zien het alfa-gal als een gevaarlijke indringer. En dat zal zo een lange tijd blijven. Gevolg: je zal niet meer van die biefstuk kunnen genieten zonder goed ziek te worden.

Chronisch of niet?

Artsen weten niet of de aandoening permanent is. Sommige patiënten vertonen na een langere periode een verminderde weerstand tegen het alfa-gal. Maar als ze nog eens gebeten worden, dan kan de aandoening even hevig als voordien terugkomen.

Onderzoekers denken dat ook andere soorten teken de allergie kunnen veroorzaken. Er zijn soortgelijke gevallen bekend in onder andere Australië, Duitsland, Frankrijk, Zweden en Spanje.

Dit al gelezen?